hasg.jpg

BİRİNCİ SAYFA
İKİNCİ SAYFA
BABA SAYFA
BİLGİ REYONU
BİRİNCİ BİLGİ SAYFASI
İKİNCİ BİLGİ SAYFASI
E-TiCARET BiLGiLERi
e-ticaret SANAL MAĞAZASI NASIL AÇILIR.
SANAL MAĞAZA REKLAMI
BiZE YAZI YAZIN
SİZİN YAZILARINIZ
TEMMUZ SAYFASI
ÜRÜN RESİMLERİ
FERAHLATAN RESiMLER
DOST SiTELER
KÖŞE YAZILARI
MAKALELER
DİN NEDİR
MAKALELER 3
KAZA NAMAZI NASIL KILINIR
HOCAMIZ BUYURDULAR Kİ
ANA SAYFAM DI

MAKALELER 3



Dış Politika
M.Necati Özfatura
necati.ozfatura@tg.com.tr

11 Kasım 2006 Cumartesi

Türkiye'de petrol var mı?

Türkiye'de petrol var mı? sorusunun cevabını yıllar yılı insanımız hem kendi kendine hem de bulabildiği her fırsatta etrafındakilere sormuştur? Türkiye'de petrol var mı? Bakın bu konuda Mahir Etyemez'in Türkiye'de Petrol Gerçeği kitabından sizlere bazı notlar aktarmak istiyorum:
Isparta Pazarköy'de küçük bir dere vardır. İsmi Yağlısu Deresi'dir. Kaynağında tertemiz su olan dereye bir noktadan yeşil bir sıvı karışmaktadır. Bu yeşil sıvıya yaş ve yeşil dallar bulandırılıp yakıldığında alev alev yanmaktadır. Petrol Mühendisleri Odası eski başkanı Necdet Pamir Sızıntı varsa petrol mutlaka vardır. (Aksiyon Dergisi) Rize Çayeli'nde kendiliğinden akan petrol vardır. (Trabzon A.A. 28. 10. 2004) 65 yıl önce İsmet İnönü Büyük Millet Meclisinde Eğridir Isparta petrol araştırmaları müsbet sonuç verdi sözlerine rağmen bu bölgede sondaj yapılmadı.
Amerikalı petrol uzmanı Ortiynski bu bölgenin Batum'a benzediğini ve bu gerçeği gizleyen kişinin Türk düşmanı olduğunu söylemişti. Erzurum Pasinler ilçesinde petrolün kendiliğinden çıktığı yerlerdeki taş ve topraklar ziftle kaplıdır. 1963 yılında Pasinler (Hasankale) ilçesi Belediye Başkanının odasına 2 petrol mühendisi heyecanla girerek Bulduk, bulduk!dediklerinde Başkan Ne buldunuz der. Reis Bey petrol bulduk.. derler. Bunun üzerine MTA emir verir, bölgedeki alet, edevat ve makineler başka bölgeye nakledilir.
Ruslar İstiklal Harbinde bu bölgeden çekilirken petrol kuyularını kapatıp gitmişlerdir. Pasinler eski çağlarda deniz imiş. Pasinlerin Kervan köyünde ve Yastıktepede petrol var. Ancak çıkarılmıyor. Bulanık ilçesine bağlı Karaağıl bucağının Neftik köyü yakınındaki Neftik mevkiinde bitişik 2 göletin yüzeyinde, kalın bir canlı petrol zarı birike gelmektedir. Tekman ilçesinin Katranlı köyünün Neftik mevkiindeki alüvyondan koyu siyah bir petrol sızıntısı gelir. (Enver Altınlı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Jeolojisi)
Yabancı petrol şirketleri: Türkiye'de Siirt bölgesinden daha zengin petrol rezervlerine sahip 2 bölge daha vardır. Bunlar Sivas ve Erzurum bölgeleridir. (Türkiye'de Petrol Davası sayfa 50) Yabancı petrol uzmanlarına göre en zengin petrol rezervi Sivas ve Zara'da bulunmaktadır.
Fransız Prof. Hassan Halet Işıkpınar'ın (1932) Fransızca Lİndustrie Electrique Et Ressoures Motrices de la Turquie adlı eserinde Van, Bitlis ve Erzurum bölgesindeki bu petrol yatakları Kafkasya ve İran petrollerinin uzantısıdır. Dahası Türkiye'de 360 km. boyunca uzandığı belirlendi... Katranlı bölgesi Erzurum'un güneydoğusunda 42 km uzunlukta Şeytan Deresi nehri kenarında petrol bulundu. Petrol bir dağın eteklerinden nehre akıyordu. 1917 yılında ilk kuyu açıldı. Bu kuyudan günde 300 kg petrol sağlanıyordu... Neftik bölgesi Neftik kasabası çevresinde Kömür Dağının güneyinde 1- 2 metre derinlikte açılan kuyulardan bol miktarda petrol elde ediliyordu. Bu petrolü biz değil Ruslar elde ediyordu.
Yine aynı eserde: Divan Hüseyin Bölgesi: Kömür Dağ, dağlar silsilesinin etekleri boyunca Kurskale ve Divan Hüseyin bölgesinde petrol yatakları bulunuyor.
Bu kadar bilgiden sonra benim kafama takılıyor: O zaman Türkiye'de petrol neden çıkarılmıyor? diye ya sizin?!.

386003_2.gif



4.5 milyar lık rezerv bulundu

30 Ağustos 2008 Cumartesi





> Elif Yıldırım İZMİR İHA

BÖLGEYİ GEZDİRDİ
İhlas Madencilik Genel Koordinatörü Macit Birlik, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yavuz Özgün, Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Orhan Güçkan ile Bölge Koordinatörü İbrahim Nostar, gazetecilerle birlikte, bölgede incelemelerde bulundu. İhlas Madencilik yöneticileri, bölgede kesinlikle siyanür ile maden araması yapılmayacağını kaydetti.


Maden arama çalışmalarını sürdüren İhlas Madencilik, Manisanın Salihli ilçesinde 4.5 milyar dolarlık rezerv buldu. Tarihte parayı ilk kullanan uygarlık olarak bilinen Lidyalıların başkentinin de yer aldığı Sart bölgesinde dünyanın ender zenginliklerinden olan bir alanı tespit eden İhlas Madencilik, bu bölgede 420 hektarlık maden sahasının sadece yüzde 10luk kısmı olan 45 hektarda sondaj çalışmaları yaptığını, şu ana kadar tespit edilen 4.5 milyar dolarlık rezervi Türkiye ekonomisine kazandırmaya hazırlandığını bildirdi.

20 BİN TON KAPASİTELİ TESİS
Bu çalışmalarda bin 900 numune aldıklarını belirten İhlas Madencilik İcra Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatör Macit Birlik, şöyle konuştu: 420 hektarlık alanın ilk etapta 45 hektarlık bölümünde analiz ve değerlendirme çalışmaları devam ediyor. Açılan bölgede 111 milyon 540 tonluk rezerv bulunuyor. Bu rezervin bir gramı bile ziyan olmayacak. Bunun tamamı değerlendirilebilecek nitelikli malzemedir. Şu ana kadar tespit edilen kaynakların 21 tonu altın, 452 tonu gümüş, 644 bin tonu titanyum, 24 bin 500 tonu zirkonyum. Önemli miktarlarda kil mineralleri de mevcut. Tesis 20 milyon dolara mal olacak. Türkiye de kurulu en büyük tesis 3 bin ton kapasiteli.

PARA ÜLKEDE KALACAK
Türkiyenin gelişmekte olan sektörleri arasında bulunan maden sektörü için 2 milyon dolar bütçe ayırdıklarını belirten İhlas Madencilik İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Güçkan, İzmir Teknoloji Üniversitesi bünyesinde Maden Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Merkezi kuracaklarını söyledi. Güçkan, üniversitenin içerisinde bulunan Teknoparkta kurulacak olan merkezin 2008 yılı sonunda faaliyete geçeceğini söyledi. Güçkan, merkezin kurulması ile sektörde yabancı ülkelere harcanan araştırma geliştirme maliyetlerinin önemli ölçüde düşürüleceğini belirterek Yurt dışındaki sistem bize uymuyor. dedi.


2009da siyanürsüz üretim
Manisanın Salihli ilçesindeki çalışmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen İhlas Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yavuz Özgün, Salihlinin Sart bölgesindeki cevheri çıkarmak için ekip olarak çalıştıklarını, bölgede altın, gümüş, bakır, çinko, magnezyum, titanyum, zirkon, kuartz madenlerini çıkartacaklarını, bu tesisi 2009 yılında ülke ekonomisine katkı sağlar hale getireceklerini söyledi. Türkiyede son 20 yıldır maden arama çalışmalarının yapılmadığını belirten İhlas Madencilik İcra Kurulu Üyesi ve Genel
Koordinatör Macit Birlik, bölgede 5 bin 700 metrelik sondaj çalışması yaptıklarını söyledi. Macit Birlik, tesisin ilk etapta 250 kişiye istihdam sağlayarak yılda 6 milyon ton cevher işleyecek bir tesis olacağını kaydetti. Madencilik sektörünün son yıllarda hareket kazandığını belirten İhlas Madencilik İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Güçkan da Salihlideki bölgenin Türkiye ekonomisi için öneminin altını çizdi. Güçkan, çalışmaların hiçbir aşamasında siyanür dahil kimyasal madde kullanmadıklarını söyledi